Jongeren binnen twee jaar schuldenvrij door nieuw fonds

De gemeente Ouder-Amstel is gestart met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Dit fonds helpt jongeren tussen de 18 en 27 jaar met geldproblemen. Jongeren die schulden hebben, kunnen zo weer vooruitkijken naar een goede toekomst. Op 19 juni is de samenwerking officieel gestart. Wethouder Erika Spil, wethouder José de Robles van buurgemeente Uithoorn en de directeur van het JPF, Marije van Kranenburg zetten hun handtekening


Foto: Wethouder Erika Spil, wethouder José de Robles en de directeur van het JPF, Marije van Kranenburg zetten hun handtekening.

Hoe werkt het JPF?

De gemeente neemt de schulden van de jongere over via een saneringskrediet. Daardoor ontstaat er rust en overzicht. De jongere kan het resterende bedrag in termijnen terug betalen. Lukt dat -om wat voor reden dan ook- niet, dan is dat geen probleem. Het belangrijkste is dat de jongere stappen zet in persoonlijke ontwikkeling en op een manier die bij hen past iets bijdraagt aan de samenleving. Denk aan het terugkeren naar school, het volgen van een opleiding of het opdoen van werkervaring die aansluit bij hun interesses en toekomstplannen. “Het Jongeren Perspectief Fonds geeft jongeren perspectief op een nieuwe toekomst, dat gun je iedereen” aldus wethouder Erika Spil. 

Elke jongere krijgt een trajectbegeleider die samen met hem of haar een plan maakt. Daarin staat wat nodig is om vooruit te komen. Denk aan hulp bij het vinden van werk, het afmaken van een opleiding, verbeteren van mentale en lichamelijke gezondheid, het versterken van sociale contacten of het regelen van een stabiele woonsituatie. 

Negentig procent jongeren na traject schuldenvrij

De resultaten van het JPF in andere gemeenten zijn erg positief. “Negentig procent van de jongeren blijft na het traject schuldenvrij,” vertelt directeur van het JPF Marije van Kranenburg.

Contact

Ben jij een jongere met schulden? Of ken je iemand die vastloopt door geldproblemen? Neem vandaag nog contact op met de trajectbegeleider van gemeente Ouder-Amstel. Haar naam is Miranda den Daas. E-mail: Miranda.den.daas@duoplus.nl. Of bel met de gemeente en vraag naar Miranda den Daas: (020) 496 21 21.