Besluitenlijst 19 maart 2024

Aanwezig

  • J. Geldhof, burgemeester
  • P.D.A.M. Koek-Baks, wethouder
  • V.L.M. Frequin, wethouder
  • J.J. de Maa, wethouder
  • A.J.E. van der Werf, gemeentesecretaris

Delegatiebesluit vaststellen delen van het omgevingsplan door college van B&W

Onder de Wet ruimtelijke ordening was de gemeenteraad het bevoegd gezag voor het vaststellen van een bestemmingsplan. Onder de Omgevingswet (Ow) is de gemeenteraad eveneens het bevoegd gezag voor het vaststellen van een omgevingsplan.

De inhoud van het omgevingsplan is omvangrijker dan de inhoud van een bestemmingsplan, zoals we dat tot op heden kenden. Bepaalde besluiten, die voorheen bij het college van B&W lagen, zijn met de Ow een bevoegdheid van de gemeenteraad geworden. 

De Ow biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om de bevoegdheid tot vaststelling van bepaalde delen van het omgevingsplan te delegeren aan het college (conform artikel 2.8 van de wet). Met het nemen van een delegatiebesluit kan het college delen van het omgevingsplan vaststellen zonder dat daar een besluit van de raad voor nodig is. 

Besluit 

De gemeenteraad voor te stellen:

1. Om de volgende onderdelen van het vast te stellen (nieuwe deel van het) omgevingsplan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders:

a.    het verwerken van onherroepelijke buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (omgevingsvergunningen);
b.    het aanwijzen, wijzigen en schrappen van de aanwijzing als gemeentelijk monument;
c.    het verwerken van beleidsregels van raad en college in het omgevingsplan;
d.    het corrigeren van verschrijvingen en foutieve verwijzingen in het omgevingsplan;
e.    het wijzigen van het omgevingsplan aan gewijzigde wet- en regelgeving van het Rijk en/of provincie voor zover hier geen beleidsvrijheid is toegekend (het verwerken van instructieregels van het rijk en de provincie).

2. Dat het college jaarlijks een overzicht van besluiten en wijzigingen, die op basis van dit delegatiebesluit in het Omgevingsplan zijn verwerkt, toe te sturen aan de raad. 

3. Het delegatiebesluit na een jaar na inwerkingtreding te evalueren.

Dijkverbetering Binnenweg en Hoger Einde-Noord 47 t/m 55

De Ouderkerkerdijk (gemeente Amsterdam), de Binnenweg en Hoger Einde-Noord tussen huisnummer 47 t/m 55, liggen op een dijk die moet worden ver-stevigd en opgehoogd. Deze versteviging en ophoging wordt uitgevoerd door Waternet namens het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De Binnenweg en Hoger Einde-Noord tussen huisnummer 47 t/m 55 is geasfalteerd en is in onderhoud bij de gemeente Ouder-Amstel. Na de dijkophoging moet de weg opnieuw worden aangelegd, waarvoor een ontwerp nodig is. Het voorstel is om de weg na de ophoging op dezelfde locatie weer aan te leggen met asfalt. De breedte van de weg is beperkt, maar voldoet. Middels het aanleggen van grasbetontegels, daar waar mogelijk, wordt de randschade beperkt en tegelijkertijd de mogelijkheid om te passeren verbeterd.

Besluit 

Het definitief ontwerp voor het na de dijkverbetering opnieuw aanleggen van de Binnenweg en het Hoger Einde Noord tussen huisnummer 47 t/m 55 vast te stellen.

Wijziging gebruik 'Gezellenhuis' Rondehoep Oost 29 te Ouderkerk aan de Amstel

Er is in november 2023 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de herontwikkeling van het pand, bekend als het ‘Gezellenhuis’, aan de Rondehoep Oost 29. Het doel is om in het bestaande gebouw diverse maatschappelijke activiteiten voort te zetten in combinatie met een horecafunctie met daarin een microbrouwerij. In het voorhuis komt een logiesfunctie met 6 hotelkamers. In het midden van het Gezellenhuis wordt het eetcafé ingericht met aan de achterzijde de microbierbrouwerij (en tevens podium). Daarnaast blijft een deel van de maatschappelijke functie gewaarborgd ten behoeve van het cultureel centrum. Het cultureel centrum maakt ook gebruik van het bestaande podium van het Gezellenhuis. Aan de oostkant en voor een deel aan de noordzijde van het rijksmonument wordt een terras gecreëerd ten behoeve van het eetcafé. Aan de achterzijde worden een parkeerterrein met 19 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 48 fietsparkeerplaatsen ingericht. Het voorgenomen gebruik is in strijd met de bepalingen uit het voor die locatie geldende bestemmingsplan. 

Omdat de vergunningaanvraag voor 1 januari 2024 is ingediend, kan medewerking verleend worden met toepassing van artikel 2.12, eerste lid sub a, onder 3 van de Wabo (de uitgebreide procedure). Het overgelegde verzoek past niet in de door de raad vastgestelde lijst met categorieën, waarvoor een ‘algemene’ verklaring van geen bedenking is afgegeven. Daarom wordt nu voorgesteld aan de raad om specifiek voor dit verzoek een (ontwerp-) verklaring af te geven. Daarnaast heeft de gemeenteraad met, het aangenomen amendement ‘Gezellenhuis’ bij, het raadsvoorstel ‘Verkoop Gezellenhuis / laten vervallen voorkeursrecht’ d.d. 28 oktober 2021 onder andere besloten: “Dat besluitvorming door de raad over een eventuele bestemmingswijziging ten behoeve van het gebruik van het Gezellenhuis (b.v. naar horeca) pas zal plaatsvinden nadat de beoogd koper de daarvoor benodigde omgevingsvergunning heeft aangevraagd en de gebruikelijke procedure voor de aanvraag met inachtneming van de onder (a)1 genoemde onderwerpen heeft plaatsgevonden, waaruit mede dient te blijken dat de door de beoogd koper gewenste gebruik inpasbaar is in de bestaande omgeving van het Gezellenhuis.” Met dit raadsvoorstel voor het verlenen van een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen wordt invulling gegeven aan dit raadsbesluit. 

Besluit 

  1. In te stemmen met de ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van het herontwikkelen van het gebouw “het Gezellenhuis” tot een microbrouwerij, een eetcafé met terras, een cultureelcentrum alsmede logies, in afwijking van het bestemmingsplan Ouderkerk aan de Amstel.
  2. In te stemmen met de m.e.r.-beoordeling, zoals opgenomen in de overgelegde bijlage van de ruimtelijke onderbouwing, waaruit blijkt dat de beoogde ontwikkeling niet leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu en om welke reden geen milieueffectrapport behoeft te worden gemaakt. De raad voor te stellen: 
  3. Een ontwerp verklaring van geen bedenkingen te verlenen. 
  4. Te beslissen dat als er geen zienswijzen worden ingediend tegen de ontwerpverklaring, de afgegeven ontwerpverklaring van geen bedenkingen te beschouwen is als de definitieve verklaring van geen bedenkingen.
  5. Na afgifte van de ontwerp verklaring van geen bedenkingen de uitgebreide voorbereidingsprocedure, conform artikel 2.12, lid 1 onder a3, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht te starten.

Toestemming wijziging Gemeenschappelijke Regeling AM-overleg

Op 1 juli 2022 is de Wet op gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Gemeenschappelijke regelingen hebben tot 1 juli 2024 de tijd om hun huidige regeling aan te passen aan de gewijzigde wet. 

De wijziging is door de Regiegroep Amstelland-Meerlanden Overleg aangegre-pen om de huidige gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg (GR AM) uit 2016 aan te passen en te vervangen door een “regeling zonder meer“. Hierdoor past de regeling beter bij de aard en doelstelling van de samenwerking in Amstelland-Meerlanden. 

Een “regeling zonder meer” is een lichte vorm van publiekrechtelijke samenwerking die vooral gebruikt wordt voor onderlinge afstemming. Er is geen sprake van het delegeren of mandateren van bevoegdheden.

Een concept voorstel voor de “regeling zonder meer” is voor zienswijzen aan de raden van de deelnemers gezonden (dd. 28.9.2023). Hierop zijn geen zienswijzen ontvangen. Dat betekent dat het definitieve voorstel voor de aanpassing van de GR AM wat nu voor ligt gelijk is aan het conceptvoorstel waar uw raad reeds op 28 september 2023 mee ingestemd heeft.

Conform artikel 1 lid 4 Wgr zendt het college het voorstel voor toestemming naar de raad welke een besluit neemt over het treffen van de regeling.

Besluit 

  1. De gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg voor toestemming aan de raad te zenden. 
  2. De raad voor te stellen om toestemming te verlenen voor het treffen van de gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg met als ingangsdatum 1 juli 2024. 
  3. Toestemming te verlenen voor het treffen van de gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg met als ingangsdatum 1 juli 2024 onder voorbehoud van toestemming van de raad.

Beslissing op bezwaar voorlopig voorkeursrecht perceel Holendrechterweg

De gemeente heeft op 16 mei 2023 een voorlopig voorkeursrecht gevestigd op het perceel kadastraal bekend sectie D nummer 2559. Tegen dit besluit is op 28 juni 2023 een pro forma bezwaar ingediend. Dit bezwaar is in handen gesteld van de bezwaarschriftencommissie. De bezwaarschriftencommissie heeft op 5 september 2023 advies uitgebracht en geadviseerd het bezwaar niet ontvanke-lijk te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten. Aangezien het advies van de bezwaarschriftencommissie deugdelijk tot stand is gekomen, wordt uw college voorgesteld om het advies met de volledige motivering over te nemen en het bestreden besluit in stand te laten.

Besluit 

  • Het advies van de bezwaarschriftencommissie over te nemen en het ingediende bezwaar niet ontvankelijk te verklaren;
  • Het bestreden besluit in stand te laten.

Ontwerpregeling van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland 2024

De geldende Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dateert van 2015. Inmiddels zijn er diverse ontwikkelingen in de Veiligheidsregio geweest die moeten worden verwerkt in de regeling.

Daarnaast is de Wet gemeenschappelijke regelingen per 1 juli 2022 aangepast en dienen alle gemeenschappelijke regelingen op de nieuwe Wet te worden aangepast. Het voorliggende verzoek van de Veiligheidsregio voorziet hierin. Het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft op 18 december 2023 het eindconcept van de voorgenomen wijziging van de Gemeenschappelijke Rege-ling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vastgesteld. 

De raden van de deelnemende gemeenten hebben de wettelijke mogelijkheid om hierop een zienswijze te geven. Voorgesteld wordt om kennis te nemen van de ontwerpregeling Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2024 en de gemeenteraad voor te stellen, conform het raadsvoorstel, om geen zienswijze hierop in te dienen.

Besluit 

  • Kennis te nemen van de ontwerpregeling Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2024; 
  • De gemeenteraad voor te stellen, conform het raadsvoorstel, om geen zienswijze in te dienen op deze ontwerpregeling.

Startovereenkomst Kavel 3, Pieter Braaijweg 1, Werkstad OverAmstel

De Gemeente heeft de ambitie het Amstel Business Park Zuid (ABPZ) van een klassiek bedrijventerrein te transformeren naar een gemengd stedelijk gebied: Werkstad OverAmstel. Voor deze transformatie heeft ze het ruimtelijk beleid vastgelegd in de Ruimtelijk-economische visie (vastgesteld 12 oktober 2017), Richtlijnen voor ontwikkeling (vastgesteld 4 juli 2019) (hierna: ruimtelijk beleid) en het derde deel van het ruimtelijk beleid, het Beeldkwaliteitsplan (vastgesteld 23 december 2021).

De gemeente Amsterdam (hierna: “Eigenaar”) wil op eigen perceel in de Werkstad binnen het plangebied een tender uit te schrijven voor de herontwikkeling van deze kavel van circa 9.000 m2 bruto vloeroppervlak, met een programma voor creatieve bedrijvigheid. Deze ontwikkeling past binnen de Richtlijnen voor ontwikkeling. Het doel van deze startovereenkomst (overgelegde bijlage 1) is het vastleggen van afspraken ten behoeve van de uitwerking van het initiatief en het belang om te weten dat de gemeente in de basis positief staat tegenover de voorgestelde ontwikkeling en bereid is mee te werken aan het haalbaarheidsonderzoek.

De gemeente legt in deze overeenkomst vast welke werkzaamheden en onderzoeken er moeten plaatsvinden om de wenselijkheid en haalbaarheid van het initiatief te kunnen beoordelen. Tevens worden in de overeenkomst afspraken gemaakt over de Exploitatiebijdrage Plankosten, waarmee de plankosten van de gemeente (de ambtelijke uren) volledig worden gedekt. Het college van burgemeester & wethouders wordt gevraagd om deze startovereenkomst aan te gaan, waarna door Initiatiefnemer het Ruimtelijk Plan opgesteld kan worden.

Besluit 

  1. Akkoord te gaan met startovereenkomst voor het perceel aan de Pieter Braaijweg 1 (kadastraal bekend Ouder-Amstel ASL00-A1684 (gedeeltelijk)) ten behoeve van het onderzoeken van de haalbaarheid van de ontwikkeling van creatieve bedrijvigheid (via een tender).
  2. Burgemeester J. Geldhof besluit portefeuillehouder V.L.M. Frequin te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen.

Startovereenkomst Van der Madeweg 18, Werkstad OverAmstel

De Gemeente heeft de ambitie het Amstel Business Park Zuid (ABPZ) van een klassiek bedrijventerrein te transformeren naar een gemengd stedelijk gebied: Werkstad OverAmstel. De Initiatiefnemer wil op erfpachtgrond in Werkstad Zuid de mogelijkheden voor ontwikkeling op het perceel onderzoeken, van ca. 13.000 m2 creatieve bedrijfsruimte (reeds toegestaan) of 14.000m2 studentenlogies (maximum verblijfsduur van 6 maanden, met mogelijkheid deze later om te zetten naar woningen).

Het doel van deze startovereenkomst is het vastleggen van afspraken ten behoeve van de uitwerking van het initiatief en het uitvoeren van de benodigde onderzoeken, inclusief overleg met belanghebbenden en omgevingsparticipatie, om de haalbaarheid en aanvaardbaarheid te bepalen. Aan het einde van deze fase levert Initiatiefnemer een uitgewerkt Ruimtelijk Plan op. Indien het college van B&W instemt met het Ruimtelijk Plan wordt t.z.t. gekomen tot nadere afspraken over de verdere ontwikkeling en realisatie, inclusief het verhaal van de Exploitatiebijdrage Plankosten middels een overeenkomst kostenverhaal. 

Het college van burgemeester & wethouders wordt gevraagd om deze startovereenkomst aan te gaan, waarna door Initiatiefnemer het Ruimtelijk Plan opgesteld kan worden. 

Besluit 

  1. Akkoord te gaan met startovereenkomst voor het perceel aan de Van der Madeweg 18 (kadastraal bekend als Ouder-Amstel ASL00 A 1184) ten behoeve van creatieve bedrijven short stay met mogelijkheid deze later naar wonen om te zetten.
  2. Burgemeester J. Geldhof besluit portefeuillehouder V.L.M. Frequin te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen.

Informeren raad over vaststelling Ruimtelijk Plan MATE irt adviesrecht

Binnenkort ligt het ruimtelijk plan van het initiatief ‘MATE’ in Werkstad OverAmstel voor besluitvorming voor bij het college. Dit is het eerste initiatief in de gebiedsontwikkeling dat valt onder het raadsbesluit d.d. 21 december 2023 over het bindend adviesrecht. Voorgesteld wordt met een memo de raad te informeren over de toepassing door het College van het raadsbesluit d.d. 21 december 2023 over het bindend adviesrecht voor dit initiatief. De memo biedt tevens een nadere uitleg over dit initiatief. 

Besluit 

  • Overgelegde memo inzake het adviesrecht ter informatie aan de raad te sturen.

Wederzijdse informatie

  • Burgemeester Geldhof heeft een bezoek gebracht aan de gebiedsontwikkelingen Werkstad Over-Amstel, De Nieuwe Kern en Duivendrecht.
  • Burgemeester Geldhof heeft kennisgemaakt met een raadslid en gewandeld langs het sportcluster en de Amstelscheg.
  • Burgemeester Geldhof heeft de training gevolgd in het Regionaal Crisiscentrum.
  • Burgemeester Geldhof heeft met de burgemeesterskring Amsterdam-Amstelland-Meerlanden een werkbezoek gebracht aan een algenkwekerij.
  • Burgemeester Geldhof heeft kennisgemaakt met de voorzitter van de commissie bezwaarschriften.
  • Wethouder Koek-Baks heeft gesprek gevoerd met twee raadsleden.
  • Wethouder Koek-Baks heeft overleg gehad met collega wethouder Uithoorn.
  • Wethouder Koek-Baks heeft overleg gehad met voorzitter Stadsdeel Zuid-Oost.
  • Wethouder Koek-Baks is in gesprek geweest met inwoner omtrent inrichting speelplek.
  • Wethouder Koek-Baks heeft samen met kunstenares kunstwerk “de begroeting ”onthult.
  • Wethouder Koek-Baks, wethouder Frequin en wethouder de Maa zijn aanwezig geweest bij NL Doet in het Dorpshuis.
  • Wethouder Frequin heeft podcast opgenomen samen met 2 collega bestuurders binnen MRA.
  • Wethouder Frequin heeft overleg gehad met een inwoner over de WOZ van zijn mantelzorgwoning.
  • Wethouder Frequin heeft met inwoner gesproken over uitbreiding Jumbo/Sluisplein.
  • Wethouder Frequin heeft bestuurlijk overleg Amstelscheg gehad.
  • Wethouder De Maa heeft kennisgemaakt met de interim directeur/bestuurder van de Onderwijsgroep Amstelland.
  • Wethouder De Maa heeft in Duivendrecht zwerfvuil geraapt met een bewoner, in het kader van de NL Opschoondag 2024.
  • Wethouder de Maa heeft de pakketten van de Riki-stichting rondgedeeld.

Ouderkerk aan de Amstel, 26 maart 2024

Burgemeester en wethouders voornoemd,
de secretaris,

A.J.E. van der Werf  

de burgemeester,

J. Geldhof