Besluitenlijst 19 december 2023

Aanwezig

  • J. Langenacker, burgemeester
  • P.D.A.M. Koek-Baks, wethouder
  • V.L.M. Frequin, wethouder
  • D. de Jager, wethouder
  • R. van Reijswoud, gemeentesecretaris

Participatie Visiedocument Maatschappelijke Voorzieningen.

Het visiedocument voor de maatschappelijke voorzieningen is als definitief concept gereed. Het is een document waarin de kaders worden geformuleerd voor de (uitwerking van de) maatschappelijke voorzieningen. Het visiedocument geeft inzicht in de behoefte aan voorzieningen en de ruimtevraag die hiermee gepaard gaat. Tevens is inzichtelijk gemaakt op welk moment welke voorzieningen naar de huidige stand van de gebiedsontwikkelingen nader uitgewerkt en gerealiseerd moeten worden en welke financiële consequenties dat heeft.

Besluit 

1. In te stemmen met de concept visie op de maatschappelijke voorzieningen;
2. Het concept vrij te geven voor participatie;
3. De participatie te laten verlopen door publicatie via de gebruikelijke kanalen met een reactietermijn van 4 weken.

Verzoek om planschade vanwege de facetherziening Noodoverloop De Ronde Hoep

De eigenaar van gronden gelegen in de Ronde Hoep heeft een verzoek tot vergoeding van planschade ingediend. Volgens wettelijke bepalingen moet door indiener, binnen vier weken nadat hiertoe een brief ie ontvangen, een bedrag (€ 300,00) worden betaald. Als het bedrag niet binnen deze termijn is bijgeschreven of gestort dan moet de aanvraag niet-ontvankelijk worden verklaard.

Besluit 

  1. Het verzoek van de eigenaar, van gronden gelegen ter hoogte Ronde Hoep West 59, tot planschade als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening, niet-ontvankelijk te verklaren op grond van artikel 6.4. lid 2 Wet ruimtelijke ordening.
  2. Aanvrager van dit besluit in kennis te stellen, door overgelegde brief te versturen.

Subsidieprogramma 2024

Het verlenen van subsidies is een bevoegdheid van het college. In de begroting 2024 wordt het subsidieplafond vastgesteld en zijn de financiële kaders vastgesteld. In het subsidieprogramma 2024 staat het overzicht van alle partijen waarvan de aangevraagde subsidie is getoetst en o.b.v. de beleidskaders toegekend kan worden. Per aanvraag wordt het bedrag weergegeven incl. een toelichting wat deze partijen doen met het ontvangen subsidiebedrag. 

Het uitgangspunt vanuit de begroting is subsidies te indexeren met 4,7% op de looncomponent en 3,2% op de materiële component. Dit is ook grotendeels toegepast. Echter door grote loonstijgingen bij gesubsidieerde partners met een CAO Sociaal Werk, Sport of gehandicaptenzorg, wordt er tegemoet gekomen aan de loonstijgingen. De indexering op het looncomponent is 10 tot 15 procent.  

Besluit 

Akkoord te gaan met:

  • het vaststellen van het subsidieprogramma 2024;
  • het in behandeling nemen van de subsidieaanvraag van de Muziekschool, de BIZ en de Adviesraad Sociaal Domein, ondanks het feit dat deze niet voor de gestelde termijn zijn ontvangen;
  • het indexeren van de subsidies uit het subsidieprogramma 2024 voor een totaalbedrag van € 136.512,-;
  • het verwerken van de totale indexering uit de daarvoor bestemde stelpost indexering middels de voorjaarsnota 2024;
  • het doorsturen van het subsidieprogramma 2024 naar de raad ter informatie;
  • het sturen van een subsidiebeschikking met specifieke voorwaarden, zoals genoemd in bijlage 2, naar Coherente. 

Beleidsregel normaal maatschappelijk risico nadeelcompensatie behorende bij de Verordening nadeelcompensatie Ouder-Amstel 2024

Als onderdeel van de invoeringen van de Omgevingswet gaat de raad op 21 december 2023 instemmen met een aantal verordeningen die in kader van de Omgevingswet, juridisch kloppend zijn gemaakt. Dit wordt gedaan, zodat vanaf 1 januari 2024 hiermee doorgewerkt kan worden. De ‘Nadeelcompensatieverordening Ouder-Amstel 2024’ is een nieuwe verordening die hieruit voortvloeit. Tegelijkertijd is het van belang dat hiervoor ook aanvullende beleidsregels worden opgesteld.

Besluit 

  • In te stemmen met de ’’Beleidsregel normaal maatschappelijk risico nadeelcompensatie behorende bij de Verordening nadeelcompensatie Ouder-Amstel 2024."

Dienstverleningsovereenkomst MOOI Noord-Holland 2024

Met de komst van de Omgevingswet per 1-1-2024 verandert het wettelijke kader waarop de samenwerking tussen Stichting MOOI Noord-Holland en de gemeente is gebaseerd. Als gevolg van deze verandering is het van belang om een geactualiseerde dienstverleningovereenkomst voor het nieuwe jaar af te sluiten.

Besluit 

  • In te stemmen met de geactualiseerde dienstverleningovereenkomst met MOOI Noord-Holland en de gemeente Ouder-Amstel;
  • In te stemmen met het voorstel, dat de wethouder ruimtelijke ordening de gemeente Ouder-Amstel jaarlijks vertegenwoordigd bij het Bestuurlijk overleg van ‘aangeslotenen’;
  • De wethouder ruimtelijke ordening te mandateren, om de dienstverleningovereenkomst, namens het college, met MOOI Noord-Holland te ondertekenen.

Mandaathouderschap gemeente Amstelveen Specifieke Uitkering (SPUK) Integraal Zorg Akkoord (IZA)

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is door verschillende partijen gesloten om het Nederlandse zorgstelsel toegankelijk, goed van kwaliteit en betaalbaar te houden. Dit door onder andere meer in te zetten op regionale samenwerking, waarbij de gemeenten een belangrijke rol krijgen. Daarom stelt het rijk met een specifieke uitkering (SPUK) middelen voor de gemeentelijke uitvoering van IZA doelen beschikbaar aan de gemeenten in de periode van 2023 tot en met 2026. Deze middelen worden verdeeld per samenwerkingsregio.

Op dit moment bereidt de gemeente Amstelveen in samenwerking met gemeente Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel een aanvraag voor om aanspraak te maken op de regionale gemeentelijke SPUK IZA middelen, beschikbaar voor de periode 2024 tot en met 2026. Een voorwaarde voor deze aanvraag is onder andere een geformaliseerde regionale mandateringsstructuur voor de gemeenten die in de samenwerkingsregio vertegenwoordigd zijn. Het is de bedoeling dat één van de gemeenten namens de buurgemeenten mandaathouder is. De mandaathouder dient de SPUK IZA aanvraag in namens de in de samenwerkingsregio vertegenwoordigde gemeenten, ontvangt de middelen, beheert deze en legt jaarlijks aan het ministerie verantwoording af. 

De wethouders van Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zijn medio oktober overeengekomen dat de gemeente Amstelveen mandaathouder wordt voor de regio Amstelland. Om dit te formaliseren is het de bedoeling dat elke gemeente het ‘Mandaatbesluit Integraal Zorgakkoord’ ondertekent en publiceert. Het concept hiervan is in overleg met de betrokken wethouders afgestemd.

Besluit 

  • In te stemmen met het mandaatbesluit IZA, waarmee Ouder-Amstel het mandaat verleent aan gemeente Amstelveen inzake de SPUK IZA.
  • Burgemeester machtigt wethouder V. Frequin om namens de gemeente Ouder-Amstel het mandaatbesluit te ondertekenen.

Uitkomsten risicoanalyse Inspectie van het Onderwijs gemeentelijk onderwijs(achterstanden)beleid

De Inspectie van het Onderwijs (IvhO) voert jaarlijks op twee momenten een risicoanalyse uit waarbij wordt nagegaan of er mogelijk risico’s zijn in de uitvoering van taken die gemeenten in het kader van de Wet kinderopvang, de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs uitvoeren in opdracht van het rijk. De gemeente heeft de uitkomst van de risicoanalyse van het onderwijsachterstandenbeleid over 2022 ontvangen van de IvhO.

De IvhO heeft een mogelijk risico geconstateerd in de taakuitvoering op het gebied van het jaarlijks overleg met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties over het maken van afspraken op gebied van de doorgaande lijn van voorschoolse naar vroegschoolse educatie. Naar aanleiding hiervan heeft overleg plaatsgevonden met de inspecteur, waarna de inspecteur meer gerustgesteld is. Voorgesteld wordt de raad te informeren over de uitkomsten van de risicoanalyse middels overgelegde memo.

Besluit 

•    Kennis te nemen van de uitkomsten van de risicoanalyse door de Inspectie van het Onderwijs van het gemeentelijk onderwijs(achterstanden)beleid; 
•    De raad te informeren over de uitkomsten van de risicoanalyse middels overgelegde memo en de brief van de Inspectie van het Onderwijs.

Subsidieregeling voorschoolse educatie en peuteropvang Ouder-Amstel 2024

Kinderen dienen gelijke kansen te krijgen in hun onderwijsloopbaan. Voor- en vroegschoolse educatie draagt daaraan bij. De gemeente is verplicht om een aanbod voorschoolse educatie (VE) van voldoende kwantiteit en kwaliteit te realiseren voor peuters met (een risico op) een taal- of ontwikkelingsachterstand. Aanbieders van VE worden hiertoe gesubsidieerd door de gemeente vanuit de specifieke uitkering van het rijk voor het Onderwijs Achterstandenbeleid (OAB). 

Daarnaast worden deze aanbieders ook vanuit de voormalige Asschermiddelen gesubsidieerd om een toegankelijk aanbod voor peuters uit de zogenoemde kostwinnergezinnen te realiseren ter invulling van de wettelijke taak om segregatie te voorkomen en integratie te bevorderen. Voor beide subsidiestromen tezamen stelt het college jaarlijks de ‘Subsidieregeling Voorschoolse Educatie en Peuteropvang’ vast. De wijzigingen ten opzichte van vorig jaar beperken zich tot actualisaties van de subsidietarieven.

Besluit 

  1. De ‘subsidieregeling Voorschoolse educatie en Peuteropvang gemeente Ouder-Amstel 2024’ vast te stellen.
  2. De regeling te bekostigen vanuit de rijksuitkering voor het onderwijsachterstandenbeleid aangevuld met de zg. Asschermiddelen die de gemeente ontvangt voor het realiseren van een aanbod voor alle peuters.

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Ouder-Amstel 2023

Op grond van de onderwijswetten is de gemeente verplicht een ‘verordening onderwijshuisvesting’ vast te stellen. De huidige verordening van de gemeente Ouder-Amstel is vastgesteld in 2014 en inmiddels aan herziening toe onder meer vanwege gewijzigde onderwijswetgeving. Daarnaast wordt de voorziening ‘renovatie’ toegevoegd aan de verordening en worden de normbedragen voor nieuwbouw en uitbreiding op een realistisch en marktconform peil gebracht.

Besluit 

  • De gemeenteraad voor te stellen de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Ouder-Amstel 2023 vast te stellen.

Wederzijdse informatie

  • Burgemeester Langenacker heeft een bijdrage geleverd aan de cursus bestuurlijke sensitiviteit.
  • Burgemeester Langenacker heeft gesproken met de huurderscommissie.
  • Burgemeester Langenacker heeft haar herbenoeming gekregen van de commissaris van de Koning.
  • Burgemeester Langenacker heeft deelgenomen aan het Bestuurlijk Platform Groene Hart.
  • Wethouder Koek-Baks heeft samen met wethouder Frequin gesprek gevoerd met een van de eigenaren van Dorpsplein Duivendrecht omtrent de toekomst van het Dorpsplein.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij de lunch terugblik 6 jaar burgemeester Langenacker.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij de herbenoeming burgemeester Langenacker.
  • Wethouder Koek-Baks en wethouder Frequin hebben de kerstmarkt in Amstelstroom bezocht.
  • Wethouder Koek-Baks heeft gesprek gevoerd met organisatoren dag van Elieser.
  • Wethouder Koek-Baks heeft gesprek gevoerd met directie Bakkersbrigade omtrent hun toekomstplannen.
  • Wethouder Frequin heeft wethouders overleg gehad in Amstelveen over SPUK/IZA gelden
  • Wethouder Frequin heeft BO Platform Ruimte van MRA gehad
  • Wethouder Frequin heeft bezoek gebracht aan Azaleahof in Duivendrecht en daar met bewoners gesproken over hun klachten; en vervolgens deze klachten besproken met eigenaar Eigen Haard.
  • Wethouder Frequin heeft Kerstconcert in Amstelkerk bijgewoond.
  • Wethouder De Jager heeft met de buitenschoolse opvang “Tante Kaatje” gesproken in het kader van de VVE-regeling.
  • Wethouder De Jager heeft digitaal aan de Schiphol brainstormsessie Mitigerende maatregelen Kaagbaanonderhoud deelgenomen.
  • Wethouder De Jager heeft in het Dorpshuis Duivendrecht met basisschoolleerlingen kerstpakketten aan senioren uitgedeeld.
  • Wethouder De Jager heeft op basisschool De Grote Beer een debattraining voor leerlingen bijgewoond.

Ouderkerk aan de Amstel, 20 december 2023
Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris,

R. van Reijswoud

de burgemeester,

J. Langenacker