Besluitenlijst 05 december 2023

Aanwezig

  • J. Langenacker, burgemeester
  • P.D.A.M. Koek-Baks, wethouder
  • V.L.M. Frequin, wethouder
  • D. de Jager, wethouder
  • R. van Reijswoud, gemeentesecretaris

Ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’

De voormalige manege ‘Gijsbrecht van Aemstel’ ligt aan de Holendrechterweg 22a in Ouderkerk aan de Amstel. In 2014 zijn de manege-activiteiten gestaakt. Het terrein wordt sindsdien niet meer gebruikt en de bebouwing is in 2020 gesloopt. In 2013/2014 is door de gemeente Ouder-Amstel een algemene visie opgesteld waarin de planologische en ruimtelijke mogelijkheden zijn verkend voor dit terrein. Deze visie is in 2017 geactualiseerd. Op basis van dit visiedocument zijn door de gemeenteraad in oktober 2019 uitgangspunten vastgesteld voor de herontwikkeling van het manegeterrein. Er is een plan ontwikkeld voor de bouw van 33 nieuwe woningen dat voldoet aan de gestelde uitgangspunten. Om de woningen mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan nodig. 

Besluit 

  1. In te stemmen met de ‘Nota van beantwoording van de inspraakreacties van het (voorontwerp-) bestemmingsplan Gijsbrechtkwartier’, zoals opgenomen in overgelegde bijlage 25 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’.
  2. In te stemmen met de m.e.r.-beoordeling, zoals opgenomen in overgelegde bijlage 6 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’, waaruit blijkt dat de beoogde ontwikkeling niet zal leiden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu en om welke reden geen milieueffectrapport behoeft te worden gemaakt.
  3. In te stemmen met het ontwerp besluit voor het vaststellen van een hogere waarde voor wegverkeerslawaai, zoals opgenomen in overgelegde bijlage 21 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’.
  4. In te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’ voor de bouw van 33 nieuwe woningen.
  5. In te stemmen met het vrijgeven voor terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gijsbrechtkwartier’ en het ontwerpbesluit voor het vaststellen van een hogere waarde, nadat de in 1 genoemde overeenkomst getekend is.

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat Cao Gemeenten 2024-2025

Met de VNG ledenbrief van 15 november 2023 informeert de VNG-gemeenten over het onderhandelingsresultaat voor de Cao Gemeenten 2024-2025. Met dit voorstel wordt het college verzocht in te stemmen met de aankomende veran-deringen in de arbeidsvoorwaarden. De gemeenten kunnen uiterlijk maandag 11 december 2023 tot 12.00 uur via een toegezonden digitale link een reactie geven.

Besluit 

  1. In te stemmen met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao Gemeenten 2024-2025.
  2. Uiterlijk maandag 11 december 2023 tot 12.00 uur uw stem over het onderhandelingsresultaat van de Cao Gemeenten 2024-2025 uit te brengen bij de VNG door middel van elektronische ledenraadpleging.

Overeenkomst Zuidweg & Partners

Duo+ is belast met de uitvoering van de schuldhulpverlening voor de gemeenten Ouder-Amstel en Uithoorn. De schuldhulpverlening voor (ex) zelfstandigen in de gemeenten Ouder-Amstel en Uithoorn wordt verzorgd door Zuidweg en Partners. Het contract met Zuidweg en Partners loopt af op 1 januari 2024. Na een enkelvoudige onderhandse aanbesteding heeft Zuidweg en Partners een offerte ingediend. De overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2024 en heeft een initiële looptijd van 2 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging twee keer met een jaar. Daarnaast is het wenselijk om aanvullend op de overeenkomst een overeenkomst gegevensuitwisseling af te sluiten met Zuidweg en Partners.

Besluit 

  1. Kennis te nemen van de overeenkomst met Zuidweg en Partners voor het uitvoeren van schuldhulpverlening aan (ex) zelfstandigen vanaf 1 januari 2024 voor de periode van 2 jaar met de mogelijkheid van twee keer een verlenging van een jaar.
  2. De Adviesraad Sociaal Domein te informeren over de aanbesteding.

De burgemeester besluit:

  • Wethouder De Jager te mandateren om de overeenkomst met Zuidweg en Partners te ondertekenen, evenals de gegevensuitwisseling tussen de gemeente Ouder-Amstel en Zuidweg en Partners.

Raadsmemo Uitvoeringsagenda NOVEX Schipholregio, Schiphol

In oktober 2022 ondertekenden de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) en diver-se ministeries een bestuursovereenkomst over de wijze waarop zij met elkaar de schaarse ruimte rond Schiphol willen inrichten. In juni 2023 heeft dit vervolgens geleid tot een Ontwikkelperspectief. Hierin staat beschreven op welke manier de regionale en nationale overheden efficiënt willen samenwerken binnen de vele, samenhangende opgaven in de Schipholregio. De nu voorliggende Uitvoeringsagenda is de volgende stap en geldt als de gezamenlijke inhoudelijke agenda voor deze samenwerking en staat geagendeerd voor de BRS-agenda van 7 december om te worden vastgesteld. Ouder-Amstel heeft aandacht gevraagd voor de actualisering van het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) en opgeroepen tot bestuurlijke stappen indien de voortgang hapert. Vanuit de NOVEX Schipholregio (samenwerking BRS en ministeries) zal periodiek over de voort-gang worden gecommuniceerd. Na vaststelling in de BRS zal de Uitvoerings-agenda naar de Raad worden verzonden.

Besluit 

  1. Kennis te nemen van de concept Uitvoeringsagenda van de NOVEX
  2. Schipholregio, zoals geagendeerd door de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS).
  3. De definitieve Uitvoeringsagenda na vaststelling in de BRS ter informatie aan de Raad te sturen.

Splitsingsvergunning, Dialogue Werkstad OverAmstel

Wenckebachweg B.V. (hierna: Initiatiefnemer) bouwt op haar kavel aan de H.J.E. Wenckebachweg 144-148 in Werkstad OverAmstel, deelgebied Weespertrekvaart het project The Dialogue met onder andere 430 woningen. Het gaat om appartementen. In de Huisvestingsverordening Ouder-Amstel 2023 is opgenomen in welke gevallen het nodig is om een splitsingsvergunning bij de gemeente aan te vragen. De ontwikkeling van de Dialogue valt onder de voorwaarden van artikel 3.4.2 lid 4 waar een uitzondering voor wordt gemaakt. In geval van de Dialogue is een splitsingsvergunning voorafgaand aan de start bouw niet nodig, dit vergt wel het nemen van het overgelegde collegebesluit.

Besluit 

  • Conform art 3.4.2 lid 4 onder a van de Huisvestingsverordening dat er geen splitsingsvergunning nodig is voorafgaand aan de start bouw van de Dialogue aan de Wenckebachweg 144-148 in Werkstad OverAmstel.

Ontwerpbestemmingsplan “Amstel Design District Fase 2”

Projectontwikkeling & Grondbedrijf Zuidpark B.V. (hierna: ‘initiatiefnemer’) is eigenaar van een braakliggend terrein aan de Willem Fenengastraat direct ten noorden van de A10. De ontwikkeling van dit braakliggend terrein is verdeeld in twee fases. Voor Fase 1 is in 2021 een wijzigingsplan vastgesteld waarmee maximaal 45.000 m2 aan (creatieve) bedrijvigheid mogelijk is gemaakt. 

Initiatiefnemer wil in Fase 2 een ontwikkeling realiseren van maximaal 35.000 m2 waarvan 24.000 m2 wonen (maximaal 390 woningen). Het overige deel van het programma wordt gevuld met appartementen voor kort verblijf tot maximaal 1 jaar, creatieve bedrijvigheid en maatschappelijke en commerciële voorzieningen. De ontwikkeling van Fase 2 past niet binnen het vigerende bestemmingsplan "Amstel Business Park Zuid", maar is wel in lijn met het ruimtelijke beleid voor de Werkstad OverAmstel.

Er is al een anterieure overeenkomst gesloten voor nu aan de orde komende fase 2. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is opgesteld om Fase 2 planologisch mogelijk te maken. Het ontwerp bestemmingsplan is van voldoende kwaliteit om nu in procedure te brengen. Hierdoor kan dit nog onder de huidige wetgeving gebeuren. De nog benodigde aanpassingen in het bestemmingsplan zijn juridisch technisch en ondergeschikt van aard en raken de kern van het plan niet. Deze laatste kleinere aanpassingen kunnen daarom worden doorgevoerd na de ter inzagelegging en voordat het bestemmingsplan zal worden aangeboden aan de raad voor vaststelling.

Besluit 

1.    In te stemmen met de m.e.r.- aanmeldnotitie zoals opgenomen in Overgelegde bijlage 14 van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan “Amstel Design District Fase 2”, waaruit blijkt dat de beoogde ontwikkeling niet zal leiden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu en om welke reden geen milieueffectrapport behoeft te worden gemaakt.
2.    In te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan “Amstel Design District Fase 2”.
3.    In te stemmen met het vrijgeven voor terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan “Amstel Design District Fase 2” (conform art. 3.8 Wro).

Anterieure overeenkomst t.b.v. dijkverlegging DNK

Vooruitlopend op de gefaseerde realisatie van DNK heeft VolkerWessels Vastgoed B.V. het initiatief genomen om de verlegging van de secundaire waterkering al eerder planologisch mogelijk te willen maken. Hiervoor is aanpassing van het bestemmingsplan nodig, zodat na de vaststelling hiervan ook de benodigde vergunningen verleend kunnen worden en de werkzaamheden hiervoor opgestart kunnen worden. VolkerWessels Vastgoed B.V. zal dat voor eigen rekening en risico doen. Om de belangen van de gemeente vast te leggen, is een anterieure overeenkomst opgesteld. Afspraak is dat deze ondertekend moet zijn voordat het ontwerp bestemmingsplan in procedure wordt gebracht.

Besluit 

  • De anterieure overeenkomst t.b.v. dijkverlegging DNK aan te gaan.
  • De burgemeester besluit wethouder V. Frequin te machtigen ten behoeve van de ondertekening van de anterieure overeenkomst namens de gemeente Ouder-Amstel.

Ontwerp bestemmingsplan Dijkverlegging De Nieuwe Kern

Vooruitlopend op de plantonwikkeling De nieuwe Kern (DNK) is het bestemmingsplan “Bestemmingsplan Dijkverlegging De nieuwe Kern, Ouder-Amstel” voorbereid voor de verlegging van de in het plangebied gelegen waterkering. Voorliggend bestemmingsplan voorziet een passend juridisch-planologisch beschermingsregime voor de toekomstige ligging van de waterkering.

Besluit 

  1. In te stemmen met de m.e.r.-beoordeling, zoals opgenomen in paragraaf 4.7. van de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan Dijkverlegging DNK, waaruit blijkt dat de beoogde ontwikkeling niet leidt tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu en om welke reden geen milieueffectrapport behoeft te worden gemaakt.
  2. In te stemmen met het ontwerp bestemmingsplan Dijkverlegging De nieuwe Kern (DNK) Ouder-Amstel.
  3. Het ontwerpbestemmingsplan Dijkverlegging DNK vrij te geven voor terinzagelegging voor de duur van zes weken,) met de mogelijkheid voor een ieder om gedurende deze termijn zienswijzen in te dienen. Gelijktijdig wordt het wettelijk vooroverleg op grond van artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gestart.
  4. Geen exploitatieplan voor te bereiden.

Wederzijdse informatie

  • Burgemeester Langenacker heeft deelgenomen aan een systeemtest (onaangekondigde crisisoefening).
  • Burgemeester Langenacker heeft de bestuursvergadering van Stichting Erfgoed Amstelland voorgezeten.
  • Burgemeester Langenacker heeft kennis gemaakt met de nieuwe programmamanager van het bestuursbureau voor het Recreatieschap Noord-Holland.
  • Burgemeester Langenacker heeft een afscheidsgesprek gehad met de predikant van de Amstelkerk.
  • Burgemeester Langenacker heeft de belofte afgenomen van vier ambtenaren.
  • Burgemeester Langenacker heeft een gesprek gevoerd met drie inwoners van de Hogereinde Noord over het ontwerp van dit gebied.
  • Burgemeester Langenacker is op bezoek geweest bij inwoners die overlast ervaren van hun buren.
  • Burgemeester Langenacker is namens Ouder-Amstel aanwezig geweest bij de ALV van de VNG.
  • Burgemeester Langenacker heeft een interview gegeven in de uitzending van JammFM over haar vertrek.
  • Wethouder Koek-Baks heeft fietslichtjes uitgedeeld in Duivendrecht.
  • Wethouder Koek-Baks heeft deelgenomen aan PHO-overleg Economische zaken AM groep.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij bijeenkomst met stakeholders Centrumplan.
  • Wethouder Frequin heeft PHO-wethouders wonen in Amstelland-Meerlanden bijgewoond/voorgezeten.
  • Wethouder Frequin heeft overleg gevoerd met bestuurder Eigen Haard over diverse woningbouwprojecten en klachten vanuit onze gemeente.
  • Wethouder Frequin heeft samen met zijn collega’s wethouders wonen in AM-regio gesproken met gedeputeerde provincie over woningbouw.
  • Wethouder Frequin heeft gesproken met de initiatiefnemers van de woningbouw op het Manegeterrein, het plan Gijsbrecht.
  • Wethouder Frequin heeft gesproken met een burgerraadslid over de gebiedsontwikkeling in onze gemeente.
  • Wethouder De Jager heeft als gastspreker gesproken op de interne ambtelijke training Bestuurlijke Sensitiviteit.
  • Wethouder De Jager heeft kennisgemaakt met de voorzitter Raad van Bestuur van Woningstichting Rochdale.
  • Wethouder De Jager heeft een vervolgoverleg gehad met collega wethouders van DUO+ en de gemeente Amsterdam.
  • Wethouder De Jager heeft deelgenomen aan het Portefeuillehouders overleg Jeugd Amsterdam Amstelland.
  • Wethouder De Jager heeft de 24-uurs Masterclass Energietransitie vanuit het VNG gevolgd.
  • Wethouder De Jager heeft met collega wethouder Amsterdam de EBN proefboorlocatie aardwarmte in Ouder-Amstel bezocht.

Ouderkerk aan de Amstel, 06 december 2023
Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris,

R. van Reijswoud    

de burgemeester,

J. Langenacker